Gnieźnieńskie Forum Ekspertów Turystyki Kulturowej Pytanie 113: Jak wykorzystywać potencjał turystyki kulturowej jako soft power w dyplomacji kulturalnej? (Turystyka Kulturowa, 2025)
Zainteresowanie dziedzictwem kulturowym i szeroko rozumianymi formami kultury przejawia się na wielu płaszczyznach. Z pewnością jedną z tych ważniejszych są stosunki międzynarodowe nawiązywane, prowadzone i podtrzymywane dzięki dyplomacji. Wysiłki dyplomatów zawodowych mogą i powinny być wspierane przez inne podmioty należące do sektora publicznego, prywatnego w ramach dyplomacji kulturalnej. Oznacza ona działania oparte na wymianie idei, wartości, tradycji i innych aspektów kultury lub tożsamości w celu wzmocnienia relacji, zacieśnienia współpracy społeczno-kulturalnej, promowania m.in. interesów narodowych (por. Institute for Cultural Diplomacy 2025).Mając na uwadze potencjał turystyki kulturowej jako narzędzia przyciągania a nie przymusu, można wpisać i traktować ją jako narzędzie soft power. Liczne przykłady świadczą o skuteczności konsekwentnie prowadzonych działań w tym względzie. Proponujemy zatem zarówno osobom profesjonalnie zajmującym się zagadnieniami dyplomacji kulturalnej, naukowcom, jak i przedstawicielom branży turystycznej, pracownikom instytucji kultury namysł i dyskusję wokół pytania: Jak wykorzystywać potencjał turystyki kulturowej jako soft power w dyplomacji kulturalnej?
Keywords: dyskusja naukowa; forum