Raport z analizy potencjału turystyczno-kulturowego powiatu kartuskiego i rekomendacje w zakresie zarządzania tym wymiarem oferty turystycznej. (Turystyka Kulturowa, 2025)
Analiza potencjału turystyczno-kulturowego mikroregionu kartuskiego została przeprowadzona z wykorzystaniem metodologii opracowanej w tym celu i opublikowanej pierwotnie w monografii Armina Mikos v. Rohrscheidt "Turystyka Kulturowa. Fenomen, potencjał, perspektywy" (Wydanie 3, Poznań 2016). Uwzględniono w niej zasoby dziedzictwa i inne potencjalne atrakcje turystyki kulturowej w mikroregionie (powiecie), pozostałą ofertę czasu wolnego oraz inne czynniki wpływające na turystykę kulturową: infrastrukturę turystyczną oraz komunikacyjną, bazę noclegową i gastronomiczną. Waloryzację potencjału przeprowadzono metodą bonitacji punktowej z odpowiednio dobranymi kryteriami oceny, odpowiadającymi skali popularności danej grupy atrakcji i typu wypraw kulturowych.
Keywords: turystyka kulturowa; zarządzanie ofertą; analiza potencjału obszaru