Przygotowanie kadr dla sektora turystyki kulturowej w świetle oczekiwań studentów z pokolenia Z – diagnoza i implikacje dydaktyczne (Turystyka Kulturowa, 2025)
Współczesna turystyka kulturowa ewoluuje w kierunku gospodarki doświadczeń (experience economy), co wymusza zmianę modelu obsługi ruchu turystycznego z biernego przekazu wiedzy na aktywną interpretację dziedzictwa. Zmiana ta stawia nowe wyzwania przed systemem kształcenia kadr, rekrutujących się obecnie z pokolenia Z (osoby urodzone po 1995 r.). Celem badania była diagnoza preferencji edukacyjnych studentów kierunków turystycznych oraz ocena ich predyspozycji do kreowania nowoczesnych produktów turystyki kulturowej (opartych na grywalizacji, storytellingu i nowych technologiach). W badaniu zastosowano triangulację metod: sondaż diagnostyczny na grupie studentów (N=55), analizę treści (content analysis) oraz obserwację uczestniczącą. Wyniki wskazują na wysoką zbieżność oczekiwań studentów (preferencja zajęć praktycznych – 60%, aktywności terenowych – 40%) z trendami w turystyce kulturowej (questing, turystyka eventowa). Artykuł dowodzi, że metody dydaktyczne oparte na immersji i projektowaniu doświadczeń są kluczowe dla efektywnego przygotowania kadr zdolnych do nowoczesnej interpretacji dziedzictwa kulturowego.
Keywords: turystyka kulturowa; pokolenie Z; interpretacja dziedzictwa; edukacja kadr turystycznych; kompetencje praktyczne