Media jako narzędzie promocji i reinterpretacji kultury Śląska na przykładzie influencera Dawida Koczura — Synka ze Śląska (Turystyka Kulturowa, 2025)
Celem niniejszej pracy jest analiza działalności Dawida Koczura, znanego jako Synek ze Śląska, w mediach społecznościowych ze szczególnym uwzględnieniem platformy Instagram. Badanie koncentruje się na ocenie efektywności mediów społecznościowych jako narzędzia wspierającego promocję i popularyzację współczesnej kultury Śląska. W pracy wykorzystano analizę jakościową, której poddane zostały formy komunikacji internetowej do prezentowania elementów dziedzictwa regionalnego, takich jak gwara śląska, obyczaje czy tradycje. Praca uwzględnia także kontekst rosnącego znaczenia twórców internetowych w kształtowaniu postaw kulturowych, zmian w sposobach konsumpcji treści regionalnych oraz roli humoru, autentyczności i osobistej narracji w budowaniu przekazu kulturowego. Zebrane dane pozwoliły ocenić, w jakim stopniu aktywność Synka ze Śląska przyczyniła się do utrwalania i popularyzacji śląskiej tożsamości, poszerzania wiedzy odbiorców o regionie oraz kształtowania pozytywnego wizerunku Śląska w przestrzeni publicznej. Badanie przeprowadzone w okresie styczeń-wrzesień 2025 obejmuje analizę treści profilu Dawida Koczura na Instagramie w ramach studium przypadku. Analiza działalności internetowej Dawida Koczura wykazała, że media społecznościowe stanowią właściwe narzędzie do promocji kultury lokalnej Śląska. Dostrzeżono jednak, że w procesie tym mogą pojawić się wyzwania takie jak zachowanie autentyczności, zgromadzenie wiernych odbiorców treści, a także systematyczna publikacja treści wobec prężnie działającej konkurencji.