(untitled) (Turystyka Kulturowa, 2025)
Niniejsza waloryzacja, która stanowi część ogólnopolskiego projektu, została oparta na metodzie opracowanej w tym celu i opublikowanej pierwotnie w monografii Armina Mikosa von Rohrscheidta Turystyka kulturowa. Fenomen, potencjał, perspektywy (wyd. 3, Poznań 2016). Uwzględnione są w niej potencjalne cele turystyki kulturowej w mikroregionie (powiecie), pozostała oferta czasu wolnego oraz inne czynniki wpływające na turystykę kulturową, infrastruktura turystyczna oraz komunikacyjna, noclegowa i gastronomiczna. Ocenę przeprowadzono metodą bonitacji punktowej z odpowiednio dobranymi kryteriami, odpowiadającymi skali popularności danej grupy atrakcji i typu wypraw kulturowych. Prezentowany raport stanowi aktualizację jego pierwotnej wersji [Gorączko, Gorączko 2016a]. Przesłanką do przeprowadzenia ponownej oceny potencjału turystyczno-kulturowego mikroregionu były znaczące zmiany jakie zaszły na przestrzeni ostatniej dekady (od 2016 roku) w zakresie zagospodarowania i zarządzania kluczowymi walorami dla tej destynacji. Raport dotyczący powiatu łęczyckiego stanowi dopiero drugi przypadek w Polsce, przeprowadzenia ponownego badania dla tej samej jednostki administracyjnej.