(untitled) (Turystyka Kulturowa, 2025)
Artykuł stanowi analizę Zamku Książ jako przestrzeni dziedzictwa kulturowego, w którego historii przecinają się kluczowe wątki dziejów Europy. Mimo tak bogatej przeszłości zamek funkcjonuje dziś w świadomości społecznej głównie poprzez dwa silnie zmediatyzowane mity: doniesienia o złotym pociągu oraz splendor epoki ostatniej księżnej – Daisy von Pless. Wokół obu tych wątków narosła rozbudowana warstwa narracji popularyzatorskich i sensacyjnych, które skutecznie przyciągają uwagę odbiorców, jednocześnie przysłaniając trudne elementy historii zamku. Oba te obrazy współtworzą dominujące wyobrażenia o zamku, wpływając na sposób, w jaki instytucje i turyści interpretują jego przeszłość. W rezultacie Książ funkcjonuje jako współczesna pamięciolandia – miejsce, w którym dziedzictwo kulturowe, narracje historyczne i praktyki turystyczne splatają się w wielowymiarowe doświadczenie pamięci. Autorka przez pryzmat dziedzictwa dysonansu kulturowego ukazuje, że pamięć o przeszłości zamku jest negocjowana pomiędzy różnymi aktorami: instytucjami, przewodnikami, turystami i społecznością lokalną. Zastosowane metody jakościowe – obserwacja uczestnicząca, wywiady i analiza narracji przewodnickich – pozwoliły uchwycić Zamek Książ jako miejsce kłopotliwe, gdzie mroczna turystyka przybiera bardzo różne formy.